Savanții chinezi au creat maimuțe „mai inteligente” inoculându-le ADN uman

Dintre cele 11 maimuțe rhesus cărora li s-a inoculat ADN uman printr-un virus, numai cinci au supraviețuit, însă acestea au dat dovadă de memorie îmbunătățită, peste capacitățile unei maimuțe normale.
Ultimul studiu controversat din China sună de parcă ar fi introducerea filmului „Planeta maimuțelor”. Potrivit South China Post, un grup de cercetători chinezi a inoculat cu succes în 11 maimuțe rhesus gena MCPH1, importantă pentru dezvoltarea creierului uman.
Un pui de maimuță rhesus. Foto: Wikimedia
Studiul este primul de felul său și a dat naștere unui șir întreg de întrebări legate de etica acestor practici. Studiul a fost coordonat de cercetători de la Institutul Zoologic Kunming și de la Academia Chineză de Științe, în colaborare cu cercetătorii americani de la Universitatea din Carolina de Nord.
Rezultatele revoluționare ale studiului au fost publicate în National Science Review, din Beijing. Potrivit lucrării, s-a reușit inocularea genei umane în cinci maimuțe (care au supraviețuit experimentului). Studiul este controversat, deoarece transferul de gene umane a făcut ca și maimuțele să devină „mai umane”.
Această chestiune prezintă o dilemă etică, deoarece ulterior maimuțele au fost expuse la niște boli fatale rezultate în urma experimentelor. Dar savanții care au desfășurat studiul susțin că descoperirile lor sunt esențiale pentru a înțelege dezvoltarea creierului uman.
Cele 11 maimuțe pe care s-au făcut teste au primit gena MCPH1 când încă erau embrioni, printr-un virus. Astfel, șase dintre aceste animale au murit.
Acesta nu este primul bioexperiment controversat care s-a desfășurat în China. În ianuarie 2019, cinci macaci clonați dintr-un singur individ au prezentat simptome de depresie și comportament schizofrenic. Foto: Nature.com
Cele care au supraviețuit au fost supuse la teste de memorie, care au inclus o varietate de culori și forme care erau expuse pe un ecran. După aceea, maimuțele au fost supuse la scanări RMN.
Rezultatele scanărilor maimuțelor ale căror creiere fuseseră modificate au arătat că, la fel ca în cazul oamenilor, creierele aveau nevoie de mai mult timp ce să se dezvolte, iar animalele se descurcau mai bine la testele pentru memoria pe termen scurt și aveau timpi de reacție mai buni decât maimuțele cu creiere normale.

Doar cinci maimuțe care au primit ADN uman au supraviețuit

Cercetările au fost întâmpinate cu opinii diferite din partea comunității științifice. Unii cercetători pun la îndoială etica celor care manipulează structura genetică a unor specii de animale, în timp ce alții cred că experimentele de acest gen sunt importante pentru dezvoltarea domeniului.
Cercetările transgenice, care implică inserarea de gene de la o specie la alta, au dus la o dezbatere aprinsă în cercurile științifice, în ceea ce privește etica manipulări artificiale a unor specii de animale. Studiul creierelor maimuțelor desfășurat cu ajutorul genelor umane nu face excepție și, pentru mulți, este un exemplu care arată cât de lipsite de etică sunt aceste cercetări.
Scenă din filmul „Planeta maimuțelor”. Imagine: captură YouTube
„Dacă umanizezi aceste maimuțe, le faci rău. Unde vor trăi și ce vor face? Nu trebuie să creezi o ființă care nu poate să aibă o viață semnificativă în niciun context” a declarat Jacqueline Glover, specialistă în bioetică și cercetătoare la Universitatea din Colorado, citată de AFP.
Nu este surprinzător că s-au semnalat asemănările dintre studiu și filmul „Planeta maimuțelor”, în care oamenii și maimuțele se bat între ei, după ce primatele au fost dezvoltate de către savanți în laboratoare.
Alții au apărat studiul și au spus că maimuța rhsesus este destul de îndepărtată de om din punct de vedere genetic, astfel încât aceste îngrijorări etice nu își au rostul. De exemplu, Larry Baum, cercetător la Centrul pentru Studierea Genomului de la Universitatea din Hong Kong, a avut o opinie diferită.
„Genomul maimuțelor rhesus diferă de al nostru cu câteva procente. Adică maimuțele dețin milioane de baze de ADN care sunt diferite de cele ale oamenilor. Studiul a schimbat câteva dintre aceste baze la doar una din aproximativ 20.000 de gene. Nu există niciun motiv de îngrijorare”, a spus Baum, potrivit MSN.
Ultimele experimente ale chinezilor au demonstrat că este transferul de ADN uman la maimuțe este posibil. Foto: Wikimedia
De asemenea, el a menționat importanța descoperirilor studiului, care vin în sprijinul teoriei conform căreia „maturizarea mai lentă a celulelor cerebrale ar putea fi un factor care contribuie la îmbunătățirea inteligenței în timpul evoluției umane.”
Unul dintre conducătorii studiului, Su Bing, a declarat pentru CNN că experimentul a fost evaluat de comisia de etică a universității și că protocolul de cercetare a urmat cele mai bune practici științifice chineze și internaționale, pe lângă faptul că a respectat standardele internaționale în materie de drepturile animalelor.
„Pe termen lung, astfel de cercetări ne vor oferi informații valoroase pentru tratamentului bolilor creierului uman (cum ar fi autismul), cauzate de dezvoltarea anormală a creierului”, a scris Bing într-un mesaj trimis CNN.
Nu este primul experiment biomedical din China care stârnește atât critici, cât și laude la nivel internațional. La începutul acestui an, savanții chinezi au făcut publice rezultatele șocante ale unui studiu în cadrul căruia cinci macaci fuseseră clonați dintr-un singur animal.
He Jiankui s-a aflat în centrul unei controverse aprinse după ce a anunțat că a modificat ADN-ul unor surori gemene, ferindu-le astfel de pericolul de se îmbolnăvi de SIDA. Foto: USA Today
Animalul clonat fusese modificat genetic pentru a suferi de o tulburare a somnului, ceea ce a făcut ca macacii rezultați să dezvolte probleme mintale, cum ar fi depresia și comportamente asociate cu schizofrenia.
Iar în 2018, cercetătorul chinez He Jiankui a făcut dezvăluirea tulburătoare că a editat genetic două fete gemene, reușind astfel să le ferească de pericolul de a contracta SIDA.
Disputele privind etica editării genetice vor merge mai departe, la fel ca efectele uimitoare rezultate în urma experimentelor.

Comentarii

Postări populare