13 curiozități despre sare: De la sarea-n asfalt, la sarea-n bucate

A fost folosită ca monedă și descrisă ca fiind când un dar de la Dumnezeu, când un pericol pentru sănătate, dar sarea ascunde multe alte secrete. De la sarea-n asfalt, la sarea-n bucate, iată 13 curiozități despre sare, probabil singura substanță la care ne gândim obsesiv atunci când lipsește la ora mesei.
1. Sarea a fost folosită drept monedă. Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre sare. Sarea era atât de valoroasă în Roma Antică, încât soldați erau uneori plătiți cu sare. De fapt, cuvântul „salariu” vine din latinescul „sal”, adică „sare”.
curiozități despre sare
„E zi de salariu!” Foto: Southcoastsun.co.za
2. Sarea este foarte valoroasă și în ziua de azi. Sarea „Amethyst Bamboo 9X”, care costă aproape 400 de dolari kilogramul, este probabil cea mai scumpă sare din lume.
Este nevoie de mult timp și un proces elaborat pentru a o produce: este prăjită de nouă ori într-un stâlp de bambus, la temperaturi de peste 760 de grade Celsius. Un comerciant prezintă astfel delicatesa rezultată: „Miroase ca un lucru pe care l-ar folosi dragonii ca să-și asezoneze victimele înainte să le mănânce”.
3. Sarea era o marfă de import foarte căutată. În istorie, valoarea sării era dată de faptul că putea conserva mâncarea. Orașul Veneția, din Italia, este celebru pentru canalele sale, însă, până la sfârșitul secolului XIII, importul de sare a fost motivul pentru care acest oraș a devenit o putere economică influentă.
4. Sarea avea și o mare valoare simbolică. Acesta este motivul pentru care este menționată de atâtea ori în Biblie („sarea pământului”, „un stâlp de sare”, „un legământ de sare”). Proprietățile sale de conservare făceau ca sarea să fie o metaforă potrivită pentru permanență și convingere.
curiozități despre sare
Foto: Hairem/Shutterstock
5. Nu este ușor să renunți la sare. Iată una dintre cele mai îngrijorătoare curiozități despre sare. Cei mai mulți oameni cunosc riscurile la adresa sănătății asociate cu sodiul, însă nu este întotdeauna ușor să reduci cantitatea de sare pe care o consumi.
Iată și câteva date interesante despre sare: peste 75% din sodiul pe care îl consumăm este luat din mâncărurile procesate: pâinea, mezelurile și supa la plic sau la conservă sunt în vârful listei.
Chiar și mâncărurile care nu au un gust sărat pot conține sare. Sosurile pentru grătar, cerealele și sandvișurile sunt printre cele mai sărate produse pe care le putem găsi în magazine.
6. Cartofii prăjiți nu conțin neapărat cea mai mare cantitate de sare. Studiile care au examinat nivelurile de sare ale mâncărurilor tip fast-food din mai multe țări au descoperit că pizza și hamburgerii conțin mai mult sodiu decât cartofii prăjiți, fiindcă sunt servite în porții mai mari.
curiozități despre sare
Cartofii prăjiți nu sunt cel mai sărat preparat fast-food. Foto: Natasha Breen/Shutterstock
7. În carne poate rămâne sare chiar dacă gătești acasă și ai multă grijă. Aproximativ 60% dintre produsele din carne sunt injectate sunt ținute în soluții saline.
Cuvintele „marinat” sau „îmbunătățit” de pe ambalaj pot indica prezența sării. Ca s-o eviți, cumpără produse pe care sunt scrise informații precum: „conține până la 4% apă reținută”.
8. Sarea marină nu este mai sănătoasă (deși este de până la 20 de ori mai scumpă decât sarea obișnuită). Poate crezi că este mai sănătoasă decât sarea de masă, însă conține cam aceeași proporție de sodiu – aproximativ 40%. Dacă ești în căutarea unei asezonări fără sare, încearcă usturoiul, piperul, oregano, salvia, rozmarinul și alte ierburi (de exemplu, mărarul).
9. Încearcă întotdeauna să reduci consumul de sare. Chiar dacă nu suferi de hipertensiune, este o idee bună să reduci consumul de sare pentru a reduce tensiunea arterială, potrivit unei statistici din 2017 care ia în considerare 185 de studii.
curiozități despre sare
Uneori, durerile de caps unt insuportabile. Foto: Boris Zațerkovni/Shutterstock
10. Poate cauza dureri de cap. Pentru cei vârstnici, în special, consumul exagerat de sare poate cauza dureri de cap. Un studiu făcut pe 975 de oameni cu hipertensiune și cu vârste între 60 și 80 de ani a arătat că reducerea consumului de sare însemna scăderea riscului de apariție a durerilor de cap.
11. Totuși, avem nevoie de puțină sare. Facilitează transportul nutrimentelor și al oxigenului, permite nervilor să transmită mesaje și ajută la funcționarea mușchilor.
Corpul unui adult de 50 de kilograme conține aproximativ 200 de grame de sare; cam 40 de lingurițe sau câteva solnițe pline.
12. Era folosită pentru a trata gușa. În anii ’20, sarea a devenit o unealtă principală în lupta împotriva gușei, o boală tiroidiană cauzată de deficiența de iod.
Foto: 279photo Studio/Shutterstock
Sarea iodată este prezentă în multe bucătării, iar cazurile de apariție a gușei au dispărut aproape în totalitate. Astăzi, doar 53% din sarea vândută în magazine la nivel global este iodată.
13. Cea mai mare parte este folosită pe șosele. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre sare. Cea mai răspândită utilizare a sării nu are nimic de-a face cu bucătăria.
Aproximativ 44% din sare este folosită pentru dezghețarea șoselelor (și se pare că facem rău mediului împrăștiind sare peste tot) și doar 3% pentru agricultură și procesarea alimentelor.

Comentarii

Postări populare