40 de aligatori sedați cu ketamină au „probat” căști audio într-un experiment privind auzul dinozaurilor

În cadrul unui experiment inedit desfășurat de doi oameni de știință, 40 de aligatoriamericani au fost injectați cu ketamină, un sedativ puternic, după care le-au fost montate căști audio. Totul, pentru a înțelege mai bine cum funcționau sistemele auditive ale dinozaurilor.
lucrare publicată în Jurnalul de Neuroștiințe de către biologii care au condus experimentul – Lutz Kettler, de la Technische Universitat Munchen, și Catherine Carr, de la Universitatea din Maryland – susține că studiul a fost proiectat pentru a obține o perspectivă nouă asupra „hărților neuronale” ale aligatorilor și asupra modalităților în care aceștia localizează sunetele produse în mediul lor.
Înainte de a le fi montate căștile, cei 40 de aligatori au fost sedați cu ketamină
Crocodilienii – adică crocodilii și aligatorii – există pe Pământ de peste 200 de milioane de ani și sunt considerați cele mai apropiate rude în viață ale dinozaurilor. Păsările sunt următoarele ca grad de înrudire cu dinozaurii și au strămoși comuni cu crocodilienii.
Studiul s-a concentrat pe „diferența de timp interaurală” – un concept care interpretează pauza dintre momentele în care sunetul ajunge la fiecare dintre cele două urechi. După ce au injectat fiecare aligator cu ketamină pentru a-l seda, Kettler și Carr le-au montat animalelor căști audio și electrozi.
Aceste dispozitive au fost puse pe capetele animalelor pentru a înregistra reacția auditivă neuronală. Studiul a arătat că aligatorii și păsările au reacții auditive similare și localizează sunetele folosind un tip similar de hartă neuronală.
De asemenea, mărimea unui aligator nu schimbă felul în care creierul său interspretează direcția sunetului. Asta înseamnă că un dinozaur mare precum T-Rex folosea, cel mai probabil, mecanisme auditive similare cu cele ale aligatorilor și păsărilor pentru a localiza sunetele.
Un schelet de dinozaur din specia Afrovenator, descoperit în Niger. Foto: Wikimedia
În concluzie, studiul arată că „sistemele acustice” ale dinozaurilor „au dus la o organizare stabilă și similară la păsările și crocodilii de astăzi”, în pofida diferențelor anatomice. Lucrarea subliniază importanța „studiilor comparative pe animale” și faptul că aceste studii aruncă lumină asupra proceselor evoluționiste.
Poți vedea întregul studiu aici. Detalii suplimentare în presa internațională: Independent.co.ukVice.comCNET.com.

Comentarii

Postări populare